Opruimen met Feng Shui – maak ruimte voor positieve energie

Herken je dit: je loopt een kamer binnen en het voelt er goed. Er hangt een fijne energie. Of je voelt juist een akelige, beklemmende sfeer. Alsof de ruzie nog in de lucht hangt. We reageren allemaal, al dan niet bewust, op de energie om ons heen. Deze energie kan een positief of negatief effect hebben op jouw persoonlijke energie. Ga eens opruimen met Feng Shui tips om een fijne, ontspannen energie te creëren zodat jij thuis echt kunt opladen en ontspannen.

Positieve energie in huis halen

Feng Shui gaat over die interactie tussen onze (woon)omgeving en onze eigen energie. Energie hoort lekker te kunnen stromen. Rommel of te veel spullen stagneren of blokkeren de energiestroom. En energie die stil staat, haalt ook jouw energie naar beneden.

Eén van de belangrijkste Feng Shui principes om de energie weer te laten stromen is opruimen. Volgens de Feng Shui leer zorgt opruimen voor nieuw geluk in je leven. Er komt ruimte voor nieuwe inzichten en kansen. En ben je omringd door spullen waar jij blij van wordt en die jij vaak gebruikt, dan geeft dat ook een positieve vibe. Met deze 6 gouden tips krijg je instant frisse, positieve energie in huis.

Opruimtip 1: Kijk door de Marie Kondo bril

Stel, de spullen die je om je heen ziet, zijn allemaal speciaal. Ze geven je een blij gevoel, je bent er trots op, er kleeft een mooie herinnering aan of het is een handig voorwerp dat je regelmatig gebruikt. Als je omringd wordt door spullen die, zoals Marie Kondo het zegt, je een ‘spark of joy’ geven, dan kan het niet anders dan dat je je prettig voelt thuis.

Dus let op de volgende spullen:

  • spullen die je niet meer mooi vindt of niet meer gebruikt;
  • spullen die geen eigen, vaste plek hebben en dus rondslingeren;
  • teveel spullen die niet meer in een bepaalde ruimte passen;
  • onafgemaakte projecten, dingen waar je nog “iets” mee wilt doen.

Hanteer de volgende opruimprincipes:

Neem afscheid van spullen die niet meer bij je passen. Voorwerpen zíjn niet de herinnering.

Geef spullen die rondslingeren en bewaard moeten blijven een vaste plek. Bedenk hierbij: waar gebruik ik het voor, en waar doe ik dat? Bewaar spullen waar je ze gebruikt.

Heb je een teveel aan spullen, kijk eens kritisch of je het allemaal nodig hebt. Bij twijfel kun je de 20/20 regel gebruiken; heb je het ooit weer eens nodig, kun je het dan in een straal van 20 km voor minder dan € 20 kopen?

Bedenk bij de onafgemaakte projecten waarom het er al zo lang ligt. Is het nog de moeite waard om het af te maken? Zo ja, plan een tijdstip in je agenda en houd je er aan. 

Hier vind je meer vragen die je kunnen helpen bij het opruimen.

Opruimtip 2: neem kleine stappen voor groot resultaat

Begin klein, en gebruik een timer. Onvoorbereid beginnen met opruimen kan veel energie kosten. En dat wil je nou net niet! Je zou het liefst de bezem door je héle kamer of zelfs je hele huis willen halen, maar dat is niet verstandig. Het resultaat is vaak dat je overweldigd raakt, halverwege het opruimen het even niet meer weet, moe wordt en wilt stoppen. Maar dan liggen er overal nog spullen uit kasten en lades die je overhoop hebt gehaald. Je bent nog verder van huis, en dit motiveert niet!

Hoe dan? Focus je op de plekken in huis waar je de meeste tijd doorbrengt. Deze ruimtes hebben de meeste invloed op jouw energie. Dit zijn vaak je slaapkamer, de woonkamer en je werkkamer.

Kies één focusplek, bijvoorbeeld de eettafel, en bedenk hoe lang je op wilt ruimen. Zet de timer, en ga aan de slag. Het resultaat is in ieder geval één opgeruimde eettafel waar je nog dezelfde avond lekker aan kunt eten.

Opruimtip 3: welk deel van je leven heeft extra energie nodig?

Interessant om te weten is dat de verschillende delen van je huis verbonden zijn met de energie van verschillende thema’s in je leven. Zo staat het noorden bijvoorbeeld voor je carrière, het oosten voor gezondheid en familie, en het zuidwesten voor liefde en relaties. Kijk eens waar het rommelig is in je huis, waar de deur niet goed open kan, waar de energie niet kan stromen. Dit kan iets zeggen over hoe het stroomt in het bijbehorende deel van jouw leven. 

Loopt het niet zo lekker op je werk, of weet je niet welke richting je uit wilt met je carrière, ruim dan het noorden van je huis eens goed op. Dit helpt om de energie weer te laten stromen en de energie van carrièresucces aan te trekken.  

Wat vertelt je huis over jou? Loop eens door je huis en kijk welk deel van je huis of je leven een opfrisbeurt nodig heeft:

Feng Shui levensgebieden

Opruimtip 4: Geef je voordeur extra aandacht

Door de voordeur komt de energie je huis binnen. Als je voordeur moeilijk opengaat, blokkeert dat de goede dingen die jouw kant op komen. Dus zorg ervoor dat je deur makkelijk toegankelijk is, en verwijder alles wat in de weg ligt. Wat zie je als eerste als je binnen komt? Maak je entree zo aantrekkelijk mogelijk met goede verlichting en een mooie plant bij de voordeur. Zo trek je niet alleen goede energie aan, maar is het ook fijn thuiskomen!    

Opruimtip 5: Haal energie naar binnen

Kleine moeite, groots effect. Buiten is de positieve, frisse energie voor 100% toegankelijk, maar binnen profiteer je er maar deels van. Haal deze energie zoveel mogelijk naar binnen door elke dag de ramen open te zetten.

Opruimtip 6: Beloon jezelf, ook al ben je nog niet klaar

Een simpele en leuke tip: ook al heb je maar een klein opruimdoel behaald, geef jezelf een beloning. Hierdoor is de kans groot dat je doorgaat met het opruimproces. Misschien ben je wel nooit klaar, want opruimen is een proces. Maar door steeds te blijven opruimen, zorg je voor een goede energiestroom en dit zorgt voor flow in je leven.

Vergelijkbare berichten