8 tips om te ontspullen

Wil je ontspullen maar heb je moeite met beslissen wat weg kan? Ben je door tijdgebrek het overzicht kwijtgeraakt? Heb je meer spullen dan ruimte? Of ben je echt een uitsteller? Kun je hierdoor moeilijk echt ontspannen?

Een leger huis zorgt voor meer rust. Niet alleen meer rust in huis, maar ook in je hoofd. Stel jezelf de volgende vragen en bepaal aan de hand daarvan welke spullen je huis mogen verlaten. Als je je omringt met spullen waar je van houdt of die je echt gebruikt, kun je je weer fijn voelen in je eigen huis. Zo creëer je een huis dat past als een jas!

Ik geef je 8 vragen die je helpen met ontspullen.

  1. Als ik het nu in de winkel zag staan, zou ik het dan kopen?

Als je dit nu niet zou kopen, waarom zou je het dan bewaren?

  1. Heb ik dit de afgelopen maand/het afgelopen jaar gebruikt?

Als het antwoord ‘nee’ is, dan kan het weg.

  1. Is de enige reden waarom ik dit bewaar, dat het veel geld heeft gekost?

Het geld is al lang geleden uitgegeven. Dit is geen reden om iets wat je niet (meer) gebruikt te bewaren. Neem je verlies.

  1. Kan ik er geen afstand van doen omdat het emotionele waarde heeft?

Herinneringen zitten in je hart, en die gooi je echt niet weg als je de spullen de deur uit doet. Aan alle dingen kleeft een herinnering, een schuldgevoel, een emotie of een verhaal. Zodra je opruimt, wordt het ‘gewicht’ van de spullen minder en zul je merken dat er meer lucht in je huis komt.

  1. Heb ik meerdere dezelfde voorwerpen?

Zo ja, kies de mooiste, meest praktische, of beste uit en doe de rest weg.

  1. Heb ik een realistische bestemming voor dit voorwerp?

Bij spullen die je bewaart voor ‘het geval dat’ kun je je afvragen of de ruimte die het inneemt het waard is. Stel dat ‘het geval’ nooit komt. Stel een tijdsgrens in, en doe het voorwerp weg als je het binnen die tijd niet gebruikt hebt.

  1. Past het bij mij of bij mijn inrichting en ruimte?

Je vindt het misschien prachtig, maar heb je er plaats voor, of past het nu bij je? Bedenk goed wat je wilt bewaren, je doel is méér ruimte in huis.

  1. Bewaar ik spullen die gebroken of kapot zijn, omdat ik ze in de toekomst nog wil maken?

Repareer het nu. Heb je het over 2 weken nog niet gemaakt, dan kan het weg.

Vergelijkbare berichten