7 creatieve opruimtips

Over opruimen gesproken: op onze zolder staan nog een paar dozen, onuitgepakt. We hebben ze na de verhuizing – hoe lang geleden? 10 jaar alweer? – op zolder gezet, omdat er nog verbouwd werd in huis. Ik weet niet eens meer wat er in zit. Ook heb ik die spullen niet gemist, de afgelopen 10 jaar…
Als je tenminste één keer in je leven bent verhuisd, dan herken je het vast. Toch is het lastig die dozen rücksichtslos weg te doen.

We worstelen allemaal met spullen

Wist je dat in een gemiddeld huishouden ongeveer 70% van de huisraad en inboedel niet of nauwelijks wordt gebruikt? Het maakt niet uit waar je woont of hoe je woont, we worstelen allemaal met spullen. Als je er niet een gewoonte van maakt om af en toe spullen weg te doen, eindigen we met een berg dingen die ons bezitten, in plaats van andersom. Opruimen dus.
Uit onderzoek blijkt dat mensen zich blij of opgelucht voelen na het opruimen. Maar waarom is het dan zo lastig om spullen los te laten?

Opruimen: Vasthouden en loslaten

We willen graag vasthouden aan wat er ooit was.  Een oude hobby, studieboeken, souvenirs of speelgoed van toen de kinderen nog klein waren.  Ook willen we vasthouden aan wat ooit van pas kan komen. Denk aan restjes verf, kleding die je niet meer past, knutselspullen en bouwmaterialen.
Tenslotte laten we spullen moeilijk los omdat we een hoge waarde toekennen aan onze spullen. Wanneer we iets bezitten, waarderen we het meer dan we ervoor zouden willen betalen als we het niet zouden hebben. Dit wordt het Endowment Effect genoemd.
De Amerikaanse gedragseconoom en Nobelprijswinnaar Richard Thaler laat dit mooi zien in een experiment met twee groepen mensen en een koffiemok. Eén groep mensen krijgt een koffiemok. Aan hen wordt gevraagd voor welk bedrag ze de mok willen verkopen. Een andere groep mensen moet opgeven hoeveel ze willen betalen voor de mok. Ze ontdekken dat dezelfde mok 2 keer hoger wordt gewaardeerd door de mensen die het al in hun bezit hebben, vergeleken met de mensen die het nog moeten kopen.

7 creatieve opruimtips

Gelukkig zijn er vele wegen die naar een opgeruimd huis leiden. Als je oefent met opruimen zal het je steeds beter lukken om spullen weg te doen. Probeer eens één of meer van deze 7 creatieve en makkelijk uitvoerbare opruimtips.  Het maakt niet uit welke je kiest om te beginnen, het doel is om een eerste stap te zetten die plezier en energie geeft.

Opruimtip 1: Vul elke week een ’21 dingen doos’
Vind je het moeilijk om met opruimen te starten, kies dan voor deze beginnerstruc. Zet een lege verhuisdoos op een goed zichtbare plek in huis. Daag jezelf uit daar elke week 21 voorwerpen in te stoppen, die je niet meer gebruikt of leuk vindt: dat lelijke vaasje van je tante, die dubbele kurkentrekker, het jasje waar je uitgegroeid bent, de overtollige sjaals die je deze winter wederom niet hebt gedragen, enz. Breng deze 21 dingen doos in het weekend naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt, en begin de dag erna opnieuw met vullen. Maak er een sport van en je huis knapt zienderogen op! (Bron: De Huishoudcoach)

Opruimtip 2: Kies voor ‘omgekeerd opruimen’
Soms liggen er zoveel kleine spullen in een la of op een plank, dat je al moedeloos wordt bij de gedachte die te moeten uitmesten. In dat geval kan het handig zijn om te kiezen voor ‘omgekeerd opruimen’. Hevel hiervoor alle spullen van één plek, bijv. je besteklade in de keuken, over in een lege verhuisdoos. Leg bestek dat je uit deze doos haalt na gebruik netjes terug in de oorspronkelijke lade; de spullen die na 4 weken nog steeds onaangeroerd in de doos liggen, kunnen zonder pardon weg. (Bron: De Huishoudcoach)

Opruimtip 3: Doe het 10-minutenrondje
Zo ruim je je leefgruis op; de sporen die je achterlaat als gevolg van je dagelijks handelen. Zet je timer of het alarm van je telefoon op 10 minuten. Mobiliseer zoveel mogelijk huisgenoten. Vier gezinsleden x 10 minuten is 40 minuten opruimtijd.
Alles wat niet op zijn plek ligt ruim je op. Glazen en ander serviesgoed op het aanrecht of in de afwasmachine, jassen aan de kapstok, folders en oude kranten in de oud papierbak, speelgoed in de kast.

Opruimtip 4: Maak een 30-dagen lijst.
Het probleem met ontspullen is dat we altijd bezig blijven omdat er steeds weer spullen bíj komen. Wat kun je doen om dit patroon te doorbreken? Maak een 30-dagenlijst. Als je iets wilt kopen wat je niet absoluut nodig hebt, schrijf je het op de lijst met de datum erbij. Spreek af dat je pas iets mag kopen (behalve noodzakelijke aankopen) als het 30 dagen op de lijst staat. Ondertussen verlies je je interesse of de aandrang om het te kopen en bespaar je jezelf geld en rommel. (Bron: Zenhabits.net)

Opruimtip 5: Houd een opruimchallenge
Er zijn allerlei opruimspelletjes te verzinnen. Doe bijvoorbeeld de vijf spullen in vijf minuten challenge: kun je 5 voorwerpen vinden die je niet meer wilt in slechts vijf minuten? Loop door je huis en pak zo snel je kunt 5 dingen die weg kunnen. Denk aan een pen die niet lekker schrijft, een plant die dood is, een vaas die je nooit gebruikt. Je kunt dit ook goed tegen elkaar spelen. Als je huisgenoten meedoen, heb je zo maar 20 spullen die je huis verlaten! (Bron: Becomingminimalist.com)

Opruimtip 6: Leg 5 dingen terug op de juiste plek
Er zijn van die spullen die blijven rondzwerven in huis. Dit zijn spullen die geen vaste, logische plek hebben. Maak een rondje en verzamel 5 voorwerpen. Als je niet precies weet waar het thuis hoort, neem dan even de tijd om te bedenken wat een goede, logische plek is voor het voorwerp. Heb je een plek toegewezen, leg de spullen na gebruik dan altijd terug op die plek. (Bron: Zenhabits.net)

Opruimtip 7: Gebruik je fantasie
Gebruik je fantasie om voorwerpen op te ruimen die je moeilijk los kunt laten. Stel jezelf eens een vraag als: “hoeveel zou ik hier voor willen betalen als ik het nu zou kopen?” Deze creatieve techniek kan je nieuwe inzichten geven in de waarde die je aan ongewenste voorwerpen hecht.
Je hebt bijvoorbeeld een digitale camera die je kwijt wilt. Je kunt op Marktplaats kijken wat vergelijkbare camera’s kosten. Nu heb je een goed beeld van wat je zou kunnen krijgen als je het zou verkopen. Vraag je nu af: “als ik deze camera niet al had, zou ik er dan zoveel voor willen betalen?” Als het antwoord nee is, verkoop het dan onmiddellijk. En mocht je spijt krijgen, kun je altijd een andere kopen.
(Bron: https://www.psychologytoday.com/blog/the-science-imagination/201209/using-imagination-reduce-clutter-in-your-home)

Vergelijkbare berichten