Zonder werkstress op vakantie? Schrap vergaderingen in je laatste week
Ruim je hoofd op voor je op vakantie gaat
11 juli 2018
aan het werk na je vakantie
Werk aan een goede comeback na je vakantie
13 juli 2018
Toon alles

Creëer ruimte in je laatste werkweek

zonder werkstress op vakantie

Hoe bereid je je voor op een goede laatste werkweek zodat je zonder werkstress op vakantie kunt gaan? Ik geef 6 dagen tips om zonder werkstress op vakantie te gaan. In het artikel Ruim je hoofd op voor je op vakantie gaat kun je lezen hoe je de drukte uit je hoofd krijgt en je taken een plek geeft in je agenda. De volgende tip:

Tip #3: Schrap een deel van je taken

Als je niet oplet, besteed je maar 20% van je werktijd aan zaken die echt impact hebben. Andere werkgewoontes zoals steeds je e-mail checken of vergaderen omdat het nou eenmaal eens per week gepland staat, zijn soms ingesleten maar hebben weinig toe te voegen aan het resultaat van je werk.

Staan er in je laatste werkweek nog vergaderingen of besprekingen in je agenda? Stel jezelf de volgende vragen:

Is jouw aanwezigheid bij deze vergadering onmisbaar? Of kun je aansluiten bij een deel van de vergadering waarin het onderwerp wordt behandeld dat jou aangaat?

Volstaat het wanneer een collega je na afloop in 10 minuten bijpraat over de punten die zijn besproken?

Kunnen eventuele actiepunten die voortkomen uit deze bespreking nog voor de vakantie uitgevoerd worden? Als actie op korte termijn niet mogelijk is doordat de betrokken collega’s en jijzelf op vakantie gaan, is het verstandig om de bespreking uit te stellen tot na de vakantieperiode.

Gaat de vergadering wél door en is je bijdrage onmisbaar? Stel voor om de tijd die hiervoor gepland staat te halveren. Je wordt gedwongen om to-the-point te zijn en concrete onderwerpen te bespreken. Vergader je met 5 collega’s 30 minuten in plaats van 60 minuten? Tijdwinst van 2,5 uur. Je collega’s zullen je dankbaar zijn. Bevalt het goed, hou deze gewoonte dan ook ná de vakantie aan.

En als laatste: Pin je niet vast aan halve of hele uren. Een vergadering kan ook prima 15 minuten of 40 minuten duren. Maak het een bedrijfsregel om op tijd te beginnen. Laat degene die als laatste binnenkomt het verslag maken.