Zonder werkstress op vakantie - ruim je hoofd op voor je op vakantie gaat
Multitasken
Minder multitasken, meer tijd!
29 mei 2018
zonder werkstress op vakantie
Creëer ruimte in je laatste werkweek
12 juli 2018
Toon alles

Ruim je hoofd op voor je op vakantie gaat

Het is vakantietijd en je gaat lekker even weg van alle drukte op het werk. Je vakantie is een flinke stok achter de deur voor het afronden van bepaalde werkzaamheden en zorgt tegelijkertijd helaas ook voor extra werkstress. Tijd is niet rekbaar. Werk je je een slag in de rondte om alles af te krijgen, dan loop je het risico dat je de eerste dagen van je vakantie totaal uitgeput bent. En je wilt niet alleen je werkplek opgeruimd achterlaten, maar ook met een opgeruimd hoofd op vakantie gaan! Kortom: hoe ga je zonder werkstress op vakantie?

Mijn eerste tip was Steek tijd in het maken van een planning. Maar hoe doe je dat als je veel te veel aan je hoofd hebt? Hoe ga je zonder werkstress op vakantie? Begin bij het begin en lees hier hoe je overzicht krijgt over al je “kopzorgen”.

Tip #2: Maak je hoofd leeg en kies de allerbelangrijkste taken om af te ronden

Stap 1. Maak één lijst van alle lopende projecten, openstaande taken, telefoontjes, e-mails die je nog in je hoofd, op andere lijstjes en in je agenda hebt staan. Schrijf ALLES op. Wees niet bang voor een lange lijst, het is niet je ‘doe het nu-lijst’.

Stap 2. Neem de lijst door en bepaal de prioriteit: wat kun je uitstellen tot na je vakantie, wat kun je delegeren, wat kun je schrappen? Vraag je af hoe bepaalde taken bij jou terecht zijn gekomen. Zijn er bijvoorbeeld zaken die eigenlijk bij een collega thuis horen? Delegeer. Zijn er taken waar je geen ‘nee’ tegen durfde te zeggen maar die nu als zware kost op jouw bordje liggen? Zeg alsnog nee en geef de taak terug.

Stap 3. Filter uit de lijst twee of drie MBT’s. Dit zijn je Meest Belangrijke Taken. Klussen die je zeker voor je vakantie af wilt hebben. Als je deze hebt vastgesteld, wordt het makkelijker om ‘nee’ te zeggen tegen andere zaken en te focussen op het werk dat echt af moet zijn.

Stap 4 is het plannen van de MBT’s. De taken op een lijst worden pas uitgevoerd als ze een plek in de tijd krijgen. Schrijf op wat de concrete stappen zijn die je moet uitvoeren om de taak af te ronden, stel de benodigde tijd vast en blok het in je agenda. Houd hierbij de laatste werkdag vrij zodat je deze dag kunt gebruiken voor het afhandelen van je mails en voor het plannen van de week na je vakantie.

Nog twee tips om zonder werkstress op vakantie te gaan:

  1. Richt je deze week vooral op je output, en neem geen nieuwe input meer aan.
  2. Ga in je lunchpauze even wandelen, dit ‘reset’ je brein. Na de buitenlucht en beweging kun je je weer beter concentreren.