Haal meer uit je dag en voorkom beslissingsvermoeidheid | Vier tips voor meer focus en productiviteit. - Focus op orde
Out of office
Schrijf een klantvriendelijke out of office-reply
17 juli 2018
Opruimen met Feng Shui – maak ruimte voor positieve energie
14 april 2021
Toon alles

Haal meer uit je dag en voorkom beslissingsvermoeidheid | Vier tips voor meer focus en productiviteit.

Focus en productiviteit

Eén van de dingen die je productiviteit en focus om zeep helpt is beslissingsvermoeidheid. Wat is het, en hoe voorkom je het?

Wist je dat je dagelijks zo’n 35.000 beslissingen maakt? Het begint al als je nog in bed ligt: blijf ik nog even liggen of sta ik op, wat doe ik aan vandaag, wat gaan we eten? Ook op je werk draait je brein op volle toeren wanneer je analyses maakt, belangrijke gesprekken voorbereidt, brainstormt over nieuwe producten of diensten.

Daarna ga je op weg naar huis nog even langs de supermarkt: 35 soorten pindakaas, welke moet ik hebben? En tenslotte als je ’s avonds vermoeid op de bank zit: ga ik een andere baan zoeken of niet – voor je hersenen kosten belangrijke en minder belangrijke beslissingen evenveel denkkracht.

Het gevolg van een dag waarop je veel vergadert, veel tijd online doorbrengt en veel over zaken moet nadenken, is dat je last kunt krijgen van beslissingsvermoeidheid. Hierdoor raakt je voorraad denkkracht op. Wanneer je hersenen moe zijn, gaan ze in de bespaarstand en lukt het niet meer om beslissingen te maken.

Hoe merk je dat? Je wordt minder productief en kunt niet meer focussen. Dat komt doordat je brein in de bespaarstand zoekt naar de weg met de minste weerstand. Dan zijn er 2 opties:

Gevolgen van beslissingsvermoeidheid.

Optie één is dat je impulsief gaat reageren. Je gebruikt geen energie meer om eerst na te denken over de consequenties. Zo stuur je bijvoorbeeld een boze reactie op een e-mail, in plaats van even de tijd te nemen voor een betere formulering. Net zoals je na een lange werkdag, wanneer je nog moet beslissen wat jullie gaan eten, jezelf hoort zeggen: maakt mij niet uit, beslis jij maar! Je kunt slecht ‘nee’ zeggen tegen een verleidelijk aanbod (koeken en snoep bij de kassa). Op je wilskracht hoef je niet meer te rekenen.  

Kiezen je hersenen voor optie 2, dan gaan ze in de ultieme energiebespaarstand: je doet niks. Niet meer nadenken over wel of niet, gewoon geen keuze maken. Als gevolg daarvan komt er niks meer uit je handen, weg productiviteit. Op de langere termijn levert dit juist meer problemen op.

Hoe voorkom je dat je leegloopt en slechte beslissingen maakt?

Vier manieren om jezelf te beschermen tegen beslissingsvermoeidheid en betere keuzes te maken.

1. Reset je brein – neem een pauze

Je staat onder de douche en opeens schiet de naam van iemand je te binnen, waar je eerder niet op kon komen. Of je wandelt een rondje met je hond en plotseling weet je de oplossing voor een lastig vraagstuk. Het is niet toevallig dat je de beste ideeën krijgt als je pauzeert. Doordat je letterlijk en figuurlijk ruimte maakt voor het ‘denkdeel’ van je hersenen, je prefrontale cortex, kun je je wilskracht gebruiken om impulsen te weerstaan. Zo komt de kennis waar je niet bij kon toen je omringd werd door de drukte van je werkdag, nu beschikbaar. Door je brein even pauze te geven, maak je ruimte om betere beslissingen te maken.

2. Gebruik je automatische piloot – creëer vaste dagelijkse routines.“You’ll see I wear only gray or blue suits. I’m trying to pare down decisions. I don’t want to make decisions about what I’m eating or wearing. Because I have too many other decisions to make.” 

– Barack Obama, 44th President of the United States

Zo simpel is het: doordat je een vaste plek hebt voor je sleutels, je bonnetjes, je telefoon, je notities, zorg je ervoor dat je je besliskracht niet hoeft te verspillen aan kleine beslissingen. Doordat Obama alleen grijze of blauwe pakken droeg, hoefde hij niet meer na te denken en niet iedere dag keuzes hierover te maken. Routines kosten geen inspanning; zo gaan opstaan, douchen, je aankleden en je tanden poetsen gewoon vanzelf. Als je eenmaal een routine hebt en die dagelijks uitvoert, bespaar je tijd en reserveer je je wilskracht voor belangrijkere beslissingen.

3. Cluster je werkzaamheden

Handel je dagelijks terugkerende taken in vastgestelde tijdblokken af. Blok bijvoorbeeld een uur in je agenda zodat je voor 11 uur ‘s ochtends een lege inbox hebt.

Hierdoor hoef je niet elke dag opnieuw te beslissen wat je gaat doen, hoe lang je er mee bezig gaat, en wanneer. Doordat je niet allerlei kleine beslissingen hoeft te nemen, komt er ruimte in je hoofd. Een simpele en gestructureerde manier om binnen vastgestelde tijdblokken gefocust te werken, is de Pomodoro techniek.  (http://bit.ly/2ELE6hl). 

4. Besteed de meest productieve uren van je dag aan je belangrijkste zaken. 

Een voorbeeld: Wat ontdekten Amerikaanse onderzoekers die 1.100 zaken bekeken waarin rechters een uitspraak moesten doen over voorwaardelijke vrijlating van gevangenen? Niet de misdaad die gepleegd was, de tijd die de gevangene al gezeten had, of de achtergrond van de gevangene speelde een rol in het al dan niet toekennen van vrijlating, maar het TIJDSTIP waarop de beslissing werd genomen! Zo’n 70% van de gevangenen die ’s morgens vroeg werden gehoord, kregen een voorwaardelijke vrijlating, terwijl gevangenen die laat op de dag verschenen, in minder dan 10 procent van de gevallen hun vrijheid terug kregen.  

Door voor de volgende dag alvast drie tot vijf taken te kiezen die prioriteit hebben, kun je hier de volgende ochtend direct mee aan de slag.

Vind je het moeilijk om te beginnen of heb je last van uitstelgedrag? Gebruik de vijf-minuten-regel. Volgens Kevin Systrom, de oprichter van Instagram, maak je korte metten met uitstelgedrag door te onderhandelen met jezelf. Spreek met jezelf af om er in ieder geval vijf minuten aan te werken. Hierdoor open je de tab in je hoofd, en is het makkelijker om door te gaan. Meer lezen over hoe je meer uit je werkdag haalt? In dit artikel deel ik vijf manieren voor een productieve werkdag.