Een productieve werkdag met minder stress en meer voldoening uit je werk
7 Creatieve opruimtips
8 februari 2018
Volle mailbox
Teveel e-mail? Zo blijf je je mailbox de baas!
22 maart 2018
Toon alles

5 manieren om méér uit je werkdag te halen

Productieve werkdag

“Goed zijn in je werk betekent niet automatisch goed zijn in het organiseren van je werk. Soms kun je niet meer helder nadenken, omdat je alleen maar heel hard moet rennen. Je hebt het gevoel dat je steeds achter de feiten aanloopt. Dit kan een onrustig gevoel geven dat je ook thuis niet loslaat.”(www.focusoporde.nl/zakelijk) Hoe zorg je voor een productieve (werk)dag, waardoor je minder stress hebt en meer voldoening krijgt uit je werk? Vijf manieren:

1. Neem micropauzes

Als je veel werk op je bord hebt, is het verleidelijk om harder te werken, langer door te gaan en minder pauzes te nemen. Dit is niet de beste route naar een productieve werkdag. Hier is een eye-opener: wil je effectiever werken, neem op gezette tijden rust en pauzes.
Neem je micropauzes tijdens je werkdag, dan kun je je daarna weer beter concentreren, zo laat wetenschappelijk onderzoek zien. De meeste mensen hebben een concentratieboog van ongeveer 40 minuten. Daarna schakelt het brein een tandje terug. Met een pauze reset je je hersenen.
Gebruik bijvoorbeeld de Pomodoro techniek (http://bit.ly/2ELE6hl). Werk 25 minuten geconcentreerd door, neem dan 5 minuten pauze. Je brein kan weer opladen en je kunt weer optimaal werken.
Topsporters hebben dit in hun routine verweven. Als een tennisser de bal een paar keer laat stuiteren voordat hij opslaat, gaat zijn hartslag omlaag en wordt de focus hervat.

2. Ga unitasken in plaats van multitasken

Je hebt veel te doen. Dus terwijl je een e-mail typt, beantwoordt je ook even dat telefoontje. Het lijkt alsof je veel tegelijk voor elkaar krijgt, maar multitasken past niet in een productieve werkdag.
Als het om denkwerk gaat, kan ons brein helemaal niet multitasken, maar switcht het constant van de ene taak naar de andere. De Amerikaanse psycholoog en neurowetenschapper Daniel J. Levitin zegt in zijn boek The Organized Mind: Multitasking is niet alleen inefficiënt, het put onze hersenen uit en maakt ons moe en prikkelbaar. Het snelle schakelen tussen verschillende taken zorgt ervoor dat de brandstof die de hersenen nodig hebben, snel opgebrand is. Blijf je echter gefocust op één taak dan verbruiken de hersenen minder energie.

3. Doe je allerbelangrijkste taak eerst

Voordat je in het zwarte gat van je mailbox duikt, tijdrovende websites gaat bekijken, of je met andere uitstellers van het echte werk bezig houdt, besteed eerst één uur aan je kerntaak. Zo creëer je je productieve werkdag.

Dit zijn de voordelen als je je focust op je allerbelangrijkste taak:
• Je boekt echte vooruitgang op werk waar het om gaat.
• Zelfs al zou je de rest van de dag niets anders gedaan krijgen (lees: verstrikt raken in e-mails en andere tijdopslokkers), je hebt het belangrijkste gedaan en je voelt je voldaan.
• Je stelt de dingen die je echt moet doen niet meer uit.

4. Vermijd afleiding

Afleiding kost niet alleen tijd, maar leidt ook je focus en aandacht af van datgene wat je aan het doen was. Werk je aan een project, schrijf je een tekst, bereid je input voor een bijeenkomst voor, zorg er dan voor dat je alle vormen van afleiding uitzet. Dat betekent dat je e-mail, twitter, berichten, meldingen, piepjes, ringtones en belletjes uitzet en collega’s duidelijk maakt dat je niet gestoord wilt worden. Zo creëer je focustijd. En jíj bent degene die bepaalt wanneer je je mails gaat lezen of de social media berichten opent.

5. Leer ‘nee’ zeggen

Dit korte woordje gaat je ruimte opleveren. Nee zeggen is moeilijk. Maar bedenk dat wanneer je ‘nee’ zegt tegen iets wat geen waarde toevoegt aan je leven, of wat niet behoort tot je kerntaken of doelen, je ‘ja’ zegt tegen tijd die je kunt besteden aan datgene wat voor jou écht belangrijk is!